KEOP-2009-4.4.0 „A Jásdi Erdei Iskola napenergia alapú villamos energia ellátása”

KEOP-2009-4.4.0 "A Jásdi Erdei Iskola napenergia alapú villamos energia ellátása"
Pályázó: Burattino Hátrányos Helyzetűeket Segítő Iskolaalapítvány
Napelem rendszer telepítése, elektromos áram termelésre. A projekt során a Jásdi táborhely jelenlegi megújuló energiaforrás felhasználása (napkollektorok) kiegészül egy hálózatra kapcsolódó fotovoltaikus rendszerrel. A telepítés során az épület erre legalkalmasabb, D-DK-i fekvésű tetejére felszerelt napelemek (10 darab) egy inverteren és a már erre alkalmas mérőberendezésen (villanyóra) keresztül kapcsolódnak az EON villamosenergia hálózatához.
Egy 1,8 kWp (vagy kWel) teljesítményű rendszer került installálásra.
Megvalósítás 2010 - ben
Összköltség: 3 266 250 Ft, támogatás: 1 959 750 Ft
A zöldáramra való részleges áttérés és az éves áramszámla csökkenése mellett közvetett célként/elérendő eredményként az alábbiakat tűztük ki:

  • Élhető, fenntartható minőségi élettér kialakítása
  • Az Erdei Iskola programban résztvevő munkatársak és fiatalok szemléletváltása, modern gondolkodás.
  • Környezettudatosabb működés

Projekt pozitív környezeti hatásainak számszerűsítése

A számszerűsíthető, erőműrendszerben jelentkező károsanyag kibocsátás csökkenése mellett a jövőben megemlíthető még a fűtés és melegvíz felhasználás zöldáram felé való terelésének lehetősége. A rendszer által évente megtermelhető 2160 kWh 2,0088 tonnával csökkenti a kibocsájtott széndioxid mennyiségét. Emellett az NOx kibocsátás 1,3 kilogrammal, az SO2 0,86 kilogrammal, míg a szilárd szennyezés 0,04 kilogrammal lesz alacsonyabb éves szinten, mint a beruházás megvalósulása nélkül