Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria

- 2024. május 8.  MADI-alkotások

Fekete négyzet fehér alapon? Ez művészet? Hogy kezdődött az absztrakt síkgeometrikus képek világa? Miben más a MADI játékossága? Az interaktív foglalkozás keretében ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ és több nézőpontból vizsgáljuk meg a MADI-alkotásokat, geometrikus formák és színek kavalkádjában, melyek így vagy úgy, de mindig kibillennek a koordinátarendszer vízszintes vagy függőleges tengelyéből.

- 2024. február 2. Látás mozgásban  

SCREEN MODE   Hogyan ragadható meg a mozgás egyetlen kimerevített képkockán? Létezik művészet a képernyőn? Mi a közös a legfiatalabb fotósok és az egyik leghíresebb magyar származású képzőművész, Moholy-Nagy László munkásságában?  -  Ajánlott korosztály: 11-14 éves korosztály

- 2023. február 24. Pixelek között

Az interaktív foglalkozás során képzeletbeli űrutazásra indulunk a Space War szuperszónikus űrhajóival. Utunk során találkozunk a Commodore 64 pixeles figuráival, és "megetetjük" Pac-Man örökéhes figuráját, miközben eljutunk kortárs médiaművészek virtuális tereibe is. Az űrutazáson a diákok kreatív feladatokon keresztül kapcsolódnak nemcsak a kiállítás anyagához, hanem a játék témájához is.

- 2023. február 16. és február 23.  CTR + ALT + DEL

Az interaktív tárlatvezetés a C3 Alapítvány 2022-ben huszadik alkalommal meghirdetett Szabadfogású Számítógép versenyének anyagán és a jubileumot ünneplő tárlaton kalauzol végig.

- 2022. november 24. Utazás a koponyák körül

Egy képzeletbeli utazás alkalmával az emberi csontrendszer elemei elevenednek meg előttünk, különböző formációkban, színekben vagy zenével kísérve. Kiderül, hogyan került a kiállítás falára fagyiszínű ujjlenyomat, lótuszláb vagy padaung-nyak. Az interaktív tárlatvezetés során a biológiaórákról jólismert előember, "Samu" vázizomrendszere kel életre és kerül a fókuszba.

- 2022. november 11.  Kívül és belül foglalkozás

Mi a kapcsolat a korallok és a tüdő, a ruhafogas és a kulcscsont vagy a páfránylevelek és a bordák között? Az interaktív csoportfoglalkozáson vizuális játékok, hasonlóságon alapuló kreatív feladatok irányából közelítünk az emberi testhez, miközben megismerjük, hogyan épül fel az emberi vázrendszer, milyen sokfélék lehetnek a csontok, és miként kapcsolódhatnak egymáshoz. 

2022. május 19.  A BAUHAUS NYOMÁBAN, nyomozójáték a Deák17 Galériában 

Tel-Aviv városának történeti központja 2003 júniusa óta az UNESCO Világörökség részét képezi. A tengerparti izraeli város páratlan, több mint 4000 Bauhaus-épületből álló építészeti örökséggel büszkélkedhet. A TEL-AVIV FEHÉR VÁROSA című kiállítás, mely Tel-Aviv városának rendezésében jött létre, 2004 óta járja a világot, Róma, London, Helsinki és számos további helyszín után első alkalommal mutatkozik be most Magyarországon, a Deák17 Galériában.

2022. május 18.   ISKOLA VAGY MŰHELY? a Bauhaustól a White city-ig.

2022. május 17.   ÉPÍTS VÁROST! időutazás a '30-as évek Fehér városába 

- 2022. március 17.  Szemét más szemmel

A foglalkozáson a diákok különböző anyagokkal megismerkedve játékos formában kerülnek közelebb az újrafelhasználáshoz, aminek hatására környezettudatosabban láthatják környezetüket. A foglalkozás második részében papírhulladék felhasználásával különböző alkotásokat készíthetnek.

- 2022. március 9. Szemét más szemmel c. foglalkozás
- 2022. március 02.  Egyiknek szemét, másiknak kincs

A környezetszennyezés és az újrahasznosítás olyan kifejezések, melyekkel nap, mint nap találkozunk, de kérdés, hogy ezek csupán üres szavak maradnak számunkra vagy a mindennapokban is felismerjük jelentőségüket.


2022. február 22. - Don't waste - make art!

A TRASH OR ART? kiállításhoz kapcsolódó interaktív foglalkozáson a diákok játékosan ismerkedhetnek meg az upcycling art, azaz a kreatív újrafelhasználás fogalmával, az újrahasznosítással, a megújuló energiaforrásokkal és a szelektív hulladékgyűjtés mikéntjével. 

-  2021. október 21. - Lerántjuk a leplet a Street artról

- 2021. október 19. - Írás a falon, avagy képben vagy a Street arttal - Deák17 Galéria

A Budapest Street Archæology kiállítás idejére az utcáról a Galéria terébe is beköltöztek a Street art alkotások.  

- 2020. január 23. - D'Arti kalandjai - Deák17 Galéria
- 2020. január 15. - Formáld a teret 
Múzeumpedagógiai foglalkozás 10-14 évesek számára A síkból a térbe c. kiállításunkhoz kapcsolódóan.
- 2019. november 29. - Pirospozsgás mesék - Satoe Tone illusztrációi
Múzeumpedagógiai foglalkozás a Pirospozsgás mesék - Satoe Tone illusztrációi c. kiállításunkhoz. A foglalkozás 7-10 év közötti iskolás csoportok számára

- 2019. október 03. - Extrém szobrászat
Múzeumpedagógiai foglalkozás 14-18 évesek számára Az utca nem játszótér c. kiállításunkban.

- 2019. október 2. - GördeszKaland - 6. osztály
Múzeumpedagógiai foglalkozás 8-14 évesek számára Az utca nem játszótér c. kiállításhoz kapcsolódóan 
- 2019. október 2. - Arti lakást keres - 1. osztály
Múzeumpedagógiai foglalkozás 7-10 évesek számára a Deák 17 Galéria kabalafigurájához, Artihoz kapcsolódóan

- 2019. március 19. - Budapesti barangoló - 4. osztály 
A gyerekek közelebb kerülhetnek a város történelméhez és mindennapjaihoz is, valamint földrajzi és közlekedési ismeretekre is szert tehetnek. 
A gyerekek közelebb kerülhetnek a város történelméhez és mindennapjaihoz is, valamint földrajzi és közlekedési ismeretekre is szert tehetnek.
 

-  2019. március 19. - Budapesti barangoló - 8. osztály
Budapesthez kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozás 10-14 évesek számára.
- 2019. február 14.  - Építs Hidat! - Múzeumpedagógiai foglalkozás 5-6. osztály
  Múzeumpedagógiai foglalkozás A HÍD - lebegő konstrukció kiállításhoz.
- 2018. október 02. - Élőképregény   6.osztály
Foglalkozás a Kölykök + képregények kiállításhoz 12-18 évesek számára
- 2018. október 03. - Élőképregény  4. osztály- 2018. május 16. - Láss, érezz, játssz!  
Foglalkozás 12-18 évesek számára az Ata meséi - Ata Kandó gyermekfotói a Deák17 Galériában című kiállításhoz
Budapesthez kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozás 10-14 évesek számára.

- 2019. február 14.  - Építs Hidat! - Múzeumpedagógiai foglalkozás 5-6. osztály
  Múzeumpedagógiai foglalkozás A HÍD - lebegő konstrukció kiállításhoz.
- 2018. október 02. - Élőképregény   6.osztály
Foglalkozás a Kölykök + képregények kiállításhoz 12-18 évesek számára
- 2018. október 03. - Élőképregény  4. osztály

- 2018. május 16. - Láss, érezz, játssz!  
Foglalkozás 12-18 évesek számára az Ata meséi - Ata Kandó gyermekfotói a Deák17 Galériában című kiállításhoz

- 2018. október 02. - Élőképregény   6.osztály
Foglalkozás a Kölykök + képregények kiállításhoz 12-18 évesek számára
- 2018. október 03. - Élőképregény  4. osztály- 2018. május 16. - Láss, érezz, játssz!  
Foglalkozás 12-18 évesek számára az Ata meséi - Ata Kandó gyermekfotói a Deák17 Galériában című kiállításhoz

- 2018. május 16. - Képek találkozása (3-4. osztály)

Foglalkozás 7-11 évesek számára az Ata meséi - Ata Kandó gyermekfotói a Deák17 Galériában című kiállításhoz

- 2018. március 02. - Vedd észre! - a Hétköznapi (szuper)hősök kiállításhoz (10. osztály)

- 2018. március 07.   A bennünk rejlő HŐS 

Kik hát a hétköznapi hősök? Milyen tulajdonságaik, cselekedeteik teszik azzá? Mi az ő céljuk? Mire törekednek? Ismersz-e olyan személyt a környeztedben, akit hősnek tartasz? Te érezted már magad hősnek? A foglalkozás során a gyerekekkel maszkot készítünk, mellyel kifejezhetik a bennük rejlő hőst.

- 2018. március 02.  - Vedd észre! -  a Hétköznapi (szuper)hősök kiállításhoz (8. osztály)
Vedd észre őket! A foglalkozás során a kiállítás kortárs művészeinek alkotásait és a témában meghirdetett pályázatra beküldő diákok munkáit tekinthetik meg az ideérkezők. Hogyan látják ők, mit vagy kit látnak hétköznapi hősnek? Kik vagy mik "tűntek fel" nekik a hétköznapokban? A diákok különböző eszközökkel ragadhatják meg a hősök fontosságát, jelentőségét: írhatnak történetet/cikket, rajzolhatnak képregényt, rímbe szedhetik a mondanivalójukat (rap)dal/vers formájában, illetve jeleneteket alkothatnak a hős egy napjáról vagy életének fontos momentumáról. 

- 2017. 12.08.   -  Különös világok foglalkozás  (It's Always Tea-Time - Alice Csodaországban) 

Különös világok különös lényekkel, különös történésekkel... furcsa nyuszik, sakktábla, létrák, kártyák, órák, csészében fürdő állatkák. Álom, fantázia, képzelet. Alice csodálatos országa más és más módon érintett meg valamennyi illusztrátort, akiknek az alkotásaikat megtekinthetik az ideérkezők. A foglalkozás során a gyerekek is "belezuhanhatnak" a maguk különös világába, majd szárnyra kelhet határtalan képzeletük. Négy mikrovilágot alkothatnak különböző technikákat és eszközöket alkalmazva. A fantáziájuk mellett a térlátásuk, kézügyességük is fejlődik. S ha a csodavilágok elkészültek, jöhet a Tea-Time!

- 2017. november 29. - Különös világok foglalkozás

Múlt héten az It's Always Tea-Time ' illusztrációk 18 országból című kiállításhoz kapcsolódó foglalkozáson jártunk a 3. osztályosokkal, ahol a gyerekek megismerkedhettek az Alcie Csodaországban történetének egy részletével, aztán "mikrovilágokat" alkothattak különböző technikákat és eszközöket alkalmazva.

- 2017. október 13.  -  Víz-játékok foglalkozás 

Víz-jel kiállításhoz kapcsolódik Víz-játékok foglalkozásunk. Mit jelent számunkra a víz? Mi jut eszünkbe a vízről? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket járunk körbe a foglalkozás során asszociációs, kreatív mozgásos játékokkal. Érzéseket, gondolatokat hívunk elő, mesélünk a vízzel, a vízről.

- 2017. szeptember 29. - Tűzfalváros foglalkozás 

Szeptemberi kiállításunkon betekintést nyerhetünk lengyel urban art művészek munkáiba, akik alkotásaikkal megváltoztatták egy épület, egy utca, akár egy egész város képét. Múzeumpedagógiai foglalkozásunk keretében magunk is kísérletezhetünk Budapest városképének átalakításával egy-egy épületen keresztül.

- 2017. május 5. - "Tervezz várost! Várostervezés-projektmenedzsment foglalkozás"

A csoport tagjai nemcsak terveznek, de különböző fogyasztói csoportokat is alkotnak, a csoportjuk igényeinek megfelelő teret hoznak létre. A program végeztével pedig prezentálják is terveiket. A foglalkozás során megismerkedünk a projektmenedzsment alapjaival is és meglátjuk, hogyan is építhetjük be a különböző módszereket mindennapi életünkbe.

2017. március 23. - Virtuális ikonjaink foglalkozás