Rendszeres elfoglaltság a nyári szünetben

Tapasztalataink szerint rendszeres elfoglaltság hiányában a nyári vakáció kritikus időszak lehet a szociálisan hátrányos helyzetű gyermekek és fiatalok életében. Sok család nem tudja ez idő alatt biztosítani a gyermek anyagi és testi biztonságát. Nem csak a "csavargás" veszélyes, de sokszor a megfelelő táplálkozásuk sem biztosított!   A veszélyeztetettség megelőzéséhez folyamatos kapcsolattartás, nyomonkövetés szülséges. Célunk, hogy a nyári szünet minél nagyobb részében programlehetőséget tudjunk biztosítani az iskolához tartozó két Gyermekotthon lakóinak és az otthon élő, de családjukkal gondokkal küzdő diákoknak. A Burattino igyekszik hasznos nyári időtöltést kínálni, gyakran ételosztást is biztosítva. Az iskola minden nyáron minél több tematikus tábort szervez, például környezetvédelmi, kerékpáros, sport-, kézműves-, dráma- vagy tánctábort, különböző korosztályoknak. Emellett folyamatosan biztosított a szociális munka, a gondozott gyermekek teljes körű ellátása, a mentálhigiéniás szakemberek munkája.  A Burattino törekvése, hogy a szervezés mellett anyagilag is támogassa ezen célokat, mert a 30 év során világosan megmutatkozott, hogy sok tanuló a család anyagi problémái miatt nem tud részt venni a programokon.

Jásd erdei Iskola, táborhely fejlesztése:

Az Egyesület a helyszínt folyamatosan fejleszti a 90-es évektől kezdve. Bevezette a vezetékes vizet, növelte a vizes blokkok számát, konyhát létesített. Közösségi helyet hozott létre, ahol a táborozók és a Kék túraútvonalon kirándulók pihenhetnek.

2005-ben a térség értékeit bemutató kiadványt szerkesztett.

2007-ben a fűtésrendszer környezetbarát fejlesztését céloztuk meg, mely a napkollektoros rendszer hőtározó tartályaira épül.

2010-ben napelemes rendszert installáltunk a Jásdi Erdei Iskola egyik épületére. Hálózatra kapcsolódó fotovoltaikus rendszer kiépítése.

További cél az öko turista hely megvalósítása, egy erdei iskola oktató terem, valamint tanösvény kialakítása.

Erdei Iskola program

Alsó tagozattól kezdve törekszünk a természettudatos gondolkodás kialakítására, a környezettudatos nevelésre! Ennek fontossága megjelenik az őszi és tavaszi "Erdei iskola" programokban, mely keretében a gyerekek korosztályonként kidolgozott programokon (5-5 napos program) vehetnek részt Erdei Iskola táborhelyünköl.

A táboroztatás keretében erősítjük a fiatalok természet szeretetét, felelősség tudatát, önálló és csoportos feladatmegoldó képességét. Speciális helyzetünk, hogy a gyerekek sajátjuknak érezhetik a területet, hiszen rendszeresen táboroznak itt, nyomon követhetik fejlődését. A "saját" környezetünk gondozása kihat a tágabb környezetre is, így a jövőben nagyobb célokat is megfogalmazhatunk.

A Burattino törekvése, hogy a szervezés mellett anyagilag is támogassa ezen célokat. A 30 év során világosan megmutatkozott, hogy sok tanuló a család anyagi problémái miatt nem tud részt venni a programokon. Ezért a Burattino Egyesület törekszik a programok szervezése és megrendezése mellett a családokra jutó anyagi terhek átvállalására, a Jásdi táborhely, Erdei Iskola szállás költségeinek teljes biztosítására

Segítség

bútorok (szekrény, ágy, matracok), konyhai felszerelések, 

pokrócok, takarók

karbantartás, felújítási munkálatok, festés (Ha önkéntes nap keretei közt kerülne erre sor, az épületet fel tudnánk ajánlani a résztvevőknek, hogy csapatépítő programot /képzést stb. szervezzenek maguknak.

Nagyobb fejlesztések:

- A malom épület fűtésrendszerének (itt most nincs) kiépítése. (közösségi tér, 4 hálószoba, 16 fő) Így ősztől tavaszig is kihasználhatóvá válna a táborhely.

- Épületszigetelés

Az Egyesület vállalja, hogy az elért eredményeket hosszútávon fenntartja, a szálláshelyet üzemelteti, környezeti nevelési munkáját folytatja.